Wiosna to czas odradzania się wszelkich mocy tworzenia. Rośliny są wtedy niczym młode dziewczyny nabrzmiewające kobiecością, gają, żywiołami: ziemią, wodą, powietrzem oraz ogniem, który jest w nich. Zachęcam do wykorzystania tego czasu w celu podniesienia zasobów witalności, utraconych w okresie jesieni i zimy. Pomoże nam w tym zadaniu kuchnia jarska na bazie świeżych warzyw i owoców, których różnorodność o tej porze roku gwarantuje duży wybór smakowych komponentów. Wszystkim amatorom łączenia kuchni ze sztuką chciałabym zaproponować
sporządzenie sałatki, którą nazwałam wiosenną mandalą. - średniej wielkości sałata lub kapusta dowolnego gatunku (najczęściej
używam kapusty pekińskiej) Pozostałe składniki mandali zależą od naszych własnych upodobań. Mogą nimi być oliwki, rzodkiewki, kapary, surowe pieczarki czy brokuły. Potrzebna nam także będzie okrągła, płaska salaterka lub duży, płytki talerz. Zaczynamy od przygotowania sosu, czyli połączenia wszystkich jego składników. Sos odstawiamy na bok - w czasie przyrządzania sałatki będzie się macerować. Przed ułożeniem mandali wszystkie nasze składniki musimy dokładnie umyć i osuszyć. Sałatę należy porwać na niewielkie kawałki, kapustę zaś cienko pokroić, a następnie równomiernie rozłożyć w salaterce lub na talerzu. Ser feta należy pokroić w plastry grubości ok. 0,5 cm tak, aby było ich 12 sztuk. Plastry rozłożyć na sałacie tak, jak rozłożone są cyfry w zegarze. Ogórek obrać ze skórki (skórki od ogórka można wykorzystać do przetarcia twarzy - są świetnym, naturalnym tonikiem) i pokroić w plastry o grubości ok. 1 mm. Pomidor przekroić na pół i obie połówki pokroić w cienkie półplastry (przed krojeniem można pomidor sparzyć i obrać ze skórki, zwłaszcza jeśli uczestnikami biesiady będą dzieci). Na każdym kawałku sera układamy po jednym kawałku pomidora, pamietając, aby wszystkie kawałki ułożone były w jednym kierunku, półkolem w prawo, zgodnie z ruchem wskazówek zegara. Z pozostałych kawałów pomidora układamy środek mandali. Obrazu dopełniamy ogórkami i pozostałymi składnikami, które rozkładamy w dowolny sposób. Całość posypujemy szczypiorkiem i równomiernie polewamy przygotowanym wcześniej sosem. Taka porcja przeznaczona jest dla 4 osób i nadaje się do spożycia z chlebem albo ryżem lub kaszą. Sałatkę najlepiej jest przygotować bezpośrednio przed spożyciem. Wiosna to pora radości, więc wiosennie życzę smacznego i gorąco zachęcam
do wyrażania twórczej radości podczas układania sałatkowych mandali.
|